Roeivereniging De Stern

Elfstedenkruisje voor Roeivereniging de Stern 

Traditiegetrouw nam Roeivereniging de Stern tijdens het 1e tropische weekend van het jaar  deel aan de 32e Elfstedenroeimarthon. Deze tocht in estafettevorm wordt jaarlijks gehouden op de vrijdagavond en –nacht en zaterdag na Hemelvaartsdag en moet binnen 24 uur worden volbracht. De wedstrijd wordt geroeid in 2 persoonsboten met een stuurman.

Voorafgaand aan de wedstrijd worden deze boten extra geprepareerd met onder andere  golfbrekers, extra drijfvermogen, verlichting en een afdichting aan de voor- en achterzijde om de weersomstandigheden goed te kunnen doorstaan. De tocht vraagt  behalve roeitechniek en ervaring, veel uithoudings- en doorzettingsvermogen van de deelnemers. Er zijn vele uitdagingen in de vorm van de afstand, het roeien in de nacht, meren, smalle en ondiepe vaarten, lage bruggen en open stukken met wind tegen. Voor de Sternploeg bestaande uit 12 roeiers en twee begeleiders klonk het startschot in Leeuwarden vrijdagavond om 20.30 uur.  Vanaf daar wordt de ronde langs de elf steden en stempelposten voortgezet.  Begeleiders en ploeggenoten rijden per auto of fiets mee met het traject en lossen de roeiers na een aantal kilometers af.

De Stern wist zich als kleine vereniging tijdens deze tropische editie vanaf de 98e startplaats mooi op te roeien naar een 54e plaats in het middenveld en bereikte de finish in een tijd van 21.50;37. De roeiers kijken, ondanks de verzengende hitte en slaapgebrek met trots terug op geweldig teamwork, snelle wissels en doorzettingsvermogen tijdens hun deelname aan de zwaarste roeimarathon van Nederland.